Zonnepanelen  zijn populair. Steeds meer mensen besluiten hun dak te gebruiken om zelf energie op te wekken en daarmee een flinke besparing te realiseren op de energierekening. Bij het aanschaffen van zonnepanelen ga je natuurlijk niet over één nacht ijs.

Veel mensen hebben een hoop vragen voordat ze besluiten in zonnepanelen te investeren. Wij zetten de  meest gestelde vragen over zonnepanelen  op een rijtje:

Dat is natuurlijk een belangrijke vraag. Om je een idee te geven: zonnepanelen werken het beste als ze richting het zuiden zijn geplaatst onder een hellingshoek van 35 graden. Desondanks krijg je ongeveer hetzelfde rendement als je een dak hebt dat ruwweg tussen het zuidoosten en zuidwesten staat en een helling heeft van 20o – 60o. De opbrengst is dan nog steeds minimaal 90% in vergelijking met een zonnepaneel op het zuiden. Zowel op platte als op schuine daken kan je prima zonnepanelen plaatsen.

De zonnepanelen op je dak genereren gelijkstroom. Dit moet worden omgezet naar wisselstroom die je uit het stopcontact haalt. Daarvoor heb je een omvormer nodig. De omvormer zet de gelijkstroom om naar bruikbare wisselstroom.

Valt er gedurende de dag schaduw op enkele zonnepanelen op jouw dak, dan kan dit de opbrengst drastisch verlagen. Met een stringomvormer en zonnepanelen in een stringaansluiting zou dat ‘schaduwpaneel’ de opbrengst van de gehele serie panelen verlagen – net als met ouderwetste kerstverlichting waar 1 kapot lampje ervoor zorgt dat de andere lampjes het ook niet meer doen.

In deze gevallen is het handig om te kiezen voor een micro-omvormer of power optimizer. Met micro-omvormers wordt er een omvormer per paneel geplaatst achter het paneel. Een alternatief is een aansturing en optimalisatie per paneel met een centrale omvormer met power optimizers. Achter elk zonnepaneel zit dan een zogenaamde MPP tracker die de opbrengst per paneel maximaliseert. De gelijkstroom wordt dan, net als bij stringomvormers, pas omgezet naar wisselstroom bij een centrale omvormer. Zo wordt de opbrengst per paneel geoptimaliseerd. Een ander voordeel van deze oplossing is dat je per paneel kan monitoren.

Jazeker. Het is een misverstand dat zonnepanelen in de winter amper wat opleveren. Zonnepanelen werken op basis van licht; ook in de winter wekken zonnepanelen dus energie op. Van maart tot oktober is dat zo’n 30% van de jaarproductie. De overige 70% wordt in de periode april-september opgewekt.

Nee, dat valt erg mee. In principe geldt dat als je zonnepanelen plaatst onder een hoek van 30 graden of meer, deze door de regen schoongemaakt worden. Voor zonnepanelen onder een hoek van 15 graden is het aan te raden deze ieder jaar vrij te maken van vuil. Zo zorg je voor een optimale opbrengst.

Gemiddeld genomen verdien je zonnepanelen terug binnen 4-7 jaar. Aangezien zonnepanelen minimaal 25 jaar mee gaan, profiteer je daarna nog ruim 20 jaar van gratis energie. And last but not least: wist je dat zonnepanelen ook een gunstig effect hebben op de woningwaarde?

Salderen houdt in dat je de energie die je opwekt met je zonnepanelen (en terug levert aan het elektriciteitsnet) mag verrekenen met de stroom die je afneemt van je energieleverancier.

Rekenvoorbeeld:

• Je wekt met je zonnepanelen 3.500 kWh op. Daarvan gebruik je 2.000 kWh direct in huis en lever je 1.500 kWh je terug aan het elektriciteitsnet.

• Van je energieleverancier neem je 4.000 kWh af.
Je betaalt dan aan het einde van het jaar 4.000 kWh (wat je afneemt van het elektriciteitsnet) – 1.500 kWh (wat je terug levert aan het elektriciteitsnet) = 2.500 kWh aan je energieleverancier

Helaas zijn er geen landelijke subsidies meer voor zonnepanelen. De simpele reden hiervoor is dat zonnepanelen al een tijdje ook zonder subsidie een aantrekkelijke investering zijn. Het financiële rendement van zonnepanelen is vergelijkbaar met een jaarlijkse spaarrente van 6-8%. Kortom, wil je een aantrekkelijk rendement behalen, heb je wat spaargeld over, en heb je een geschikt dak? Steek je geld dan vooral in zonnepanelen!

Ondanks dat er geen subsidie beschikbaar is kun je wel de BTW terugvragen die je betaalt over de investering in zonnepanelen.

Zonnepanelen: Wattpiek (Wp), wat betekent dat?

Wattpiek en zonnepanelen? Wattpiek(Wp) is een meeteenheid die gehanteerd wordt om het vermogen van zonnepanelen aan te geven. Hierbij is gemeten onder internationaal vastgestelde standaarden:

  • Sterkte van het licht, kWh/m2
  • Richting van het invallende licht
  • Zonnespectrum (luchtmassa)
  • Temperatuur: 25°C

Deze Wattpiek-waarde wordt gehanteerd om zonnepanelen met elkaar te vergelijken.

Hoeveel kWh levert nu 1 Wattpiek zonnepanelen?

Dat is altijd afhankelijk van de locale omstandigheden.  Zijn er bijvoorbeeld veel zonne-uren, wat is de invalshoek en temperatuur.  In Nederland kan in algemeenheid gesteld worden dat 1 Wattpiek (wp) een opbrengst heeft van circa 0,85 kWh per jaar. In het westen van het land zijn meer zonne-uren en daarom is daar de factor hoger dan 0,85. In het oosten is deze iets lager.

Een zonnepaneel van 300 WP kan als zodanig in Nederland ruwweg 0,85 * 300 = 255 kWh per jaar opbrengen.

Meters teruglevering, een overzicht

Hiernaast treft u energiemeters aan die in Nederland het meeste voorkomen. Per energiemeter is aangegeven of deze geschikt is voor het terugleveren van stroom met zonnepanelen.

Ferrarismeter

De meest gebruikte meter is de zogenaamde Ferrarismeter. Zodra u de zonnepanelen heeft geplaatst dient u te controleren of de meter terugdraait. Indien dit niet het geval is zult u contact op moeten nemen met de netbeheerder voor het vervangen van de hoofdmeter (slimme meter).

Digitale meter met terugleverregistratie

De digitale meter met terugleverregistratie is het meest geschikt. Deze meter registreert hoeveel aan het net wordt teruggeleverd. Meld u aan bij uw netbeheerder zodat uw teruglevering wordt geregistreerd en verrekend met afgenomen stroom.

Analoge meter zonder draaischijf

De analoge meter zonder draaischijf  is niet geschikt. Laat deze meter vervangen door een slimme meter. Neem contact op met uw netbeheerder.

Digitale meter zonder draaischijf

De digitale meter zonder draaischijf  is niet geschikt. Laat deze meter vervangen door een slimme meter. Neem contact op met uw netbeheerder.

Zon Zeker Friesland

Contact

Richard Stillebroer
Tel: 06-30026758
richard@zonzekerfriesland.nl

Offerte

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Offerte aanvragen