Dakcheck

Hoe weet ik of ik zonnepanelen op mijn dak kan leggen?

Stephan

5/7/20241 min read

Wanneer is een dak geschikt voor zonnepanelen?

De geschiktheid van een dak voor het plaatsen van zonnepanelen hangt af van verschillende factoren. Allereerst is de oriëntatie van het dak belangrijk; daken die naar het zuiden gericht zijn vangen over het algemeen meer zonlicht en zijn daarom ideaal. Echter, daken die naar het oosten of westen gericht zijn kunnen ook een goede opbrengst leveren, vooral als ze een goede hellingshoek hebben. De ideale hellingshoek voor zonnepanelen is ongeveer 35 graden, maar dit kan variëren afhankelijk van de geografische locatie en de specifieke situatie van het dak.

Verschillende Daktypen

Er zijn verschillende daktypen die invloed hebben op de plaatsing en efficiëntie van zonnepanelen:

- Platte daken: Hierbij kunnen zonnepanelen in verschillende opstellingen geplaatst worden, zoals een oost-west opstelling die gedurende de dag een gelijkmatige opbrengst kan leveren.

- Schuine daken: Deze zijn vaak al in een ideale hoek geplaatst en vereisen minder aanpassingen. Zonnepanelen op schuine daken kunnen direct zonlicht opvangen, wat de efficiëntie verhoogt.

- Daken met schaduw: Daken die last hebben van schaduw door bijvoorbeeld bomen of omliggende gebouwen, kunnen een lagere opbrengst hebben. Het is belangrijk om de schaduwval te minimaliseren voor een optimale prestatie.

Optimale en Suboptimale Opstelling

Een optimale opstelling van zonnepanelen is een waarbij de panelen maximaal zonlicht ontvangen, wat resulteert in de hoogste energieopbrengst. Dit wordt meestal bereikt wanneer de panelen naar het zuiden gericht zijn en een ideale hellingshoek hebben.

Een suboptimale opstelling is een waarbij de zonnepanelen minder zonlicht ontvangen door bijvoorbeeld een niet-ideale oriëntatie of hellingshoek. Dit kan leiden tot een lagere energieopbrengst, maar kan nog steeds voldoende zijn afhankelijk van de energiebehoeften en -doelen.

Het is belangrijk om een professionele beoordeling te laten uitvoeren om de meest geschikte opstelling voor uw specifieke situatie te bepalen. Dit kan helpen om de investering in zonnepanelen te maximaliseren en een duurzame energieoplossing voor de lange termijn te bieden. Voor meer informatie over de geschiktheid van uw dak en de mogelijkheden voor zonnepanelen, kunt u een dakcheck uitvoeren bij ZonZekerFriesland.