De Toekomst van Zonnepanelen: Afschaffing van de Salderingsregeling

Is het nog interessant om te investeren in zonnepanelen?

5/27/20241 min read

De Toekomst van Zonnepanelen: Afschaffing van de Salderingsregeling

Wat is de Salderingsregeling?

De salderingsregeling is een financiële regeling die huishoudens met zonnepanelen in Nederland in staat stelt om de opgewekte zonne-energie te verrekenen met het energieverbruik. Kort gezegd: als je meer energie opwekt dan je verbruikt, krijg je een vergoeding van je energieleverancier.

Veranderingen in de Toekomst

Het nieuwe kabinet heeft aangekondigd dat de salderingsregeling vanaf 2027 wordt afgeschaft. Wat betekent dit voor huiseigenaren?

Terugverdientijd: Zonder salderingsregeling wordt de terugverdientijd van zonnepanelen langer. Dit betekent dat het langer duurt voordat je de initiële investering hebt terugverdiend.

Impact op Huiseigenaren: De impact varieert afhankelijk van de grootte van je dak. Eigenaren met een groot dak worden minder beïnvloed dan eigenaren van kleine woningen. Voor een klein dak met vijf panelen kan de terugverdientijd bijna verdubbelen, terwijl het voor een groot dak met twintig panelen slechts met 1,7 jaar toeneemt.

Verandering in Terugleverprijs: Zonder salderingsregeling bepalen energieleveranciers zelf de terugleverprijs. Deze prijs zal naar verwachting hoger zijn dan de huidige vergoeding, vanwege concurrentie en wettelijke garanties.

Slim Energiegebruik: Het wordt belangrijker om zelfopgewekte stroom slim te gebruiken. Denk aan het overdag laten draaien van huishoudelijke apparaten en het gebruik van een airco voor verwarming in de winter en verkoeling in de zomer.

Conclusie

Hoewel de afschaffing van de salderingsregeling uitdagingen met zich meebrengt, biedt het ook kansen voor innovatie en bewust energiegebruik. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent en overweeg alternatieven om het maximale uit je zonnepanelen te halen