Salderen

Wat is salderen

Gesien

2/1/20241 min read

Salderen is een term die vaak wordt gebruikt in de context van duurzame energie, met name zonnepanelen. Het verwijst naar het proces waarbij de energie die je opwekt en niet direct verbruikt, wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. De energieleverancier verrekent deze teruggeleverde energie met de energie die je van het net afneemt. Dit kan financieel voordelig zijn, omdat je alleen betaalt voor je 'netto' energieverbruik, wat neerkomt op je totale energieverbruik minus de hoeveelheid energie die je hebt teruggeleverd.

Hoe werkt salderen precies? Stel dat je zonnepanelen hebt en je levert meer stroom terug aan het net dan je verbruikt. Aan het einde van het jaar zal je energieleverancier de hoeveelheid energie die je hebt geleverd aftrekken van de hoeveelheid energie die je hebt verbruikt. Als je bijvoorbeeld 3.000 kWh aan het net hebt geleverd en 3.500 kWh hebt verbruikt, dan wordt er 3.000 kWh van je verbruik afgetrokken. Je betaalt dan voor de resterende 500 kWh.

Er zijn echter enkele voorwaarden verbonden aan het salderen. Zo is er een salderingsgrens, wat betekent dat je niet meer kunt salderen dan je hebt verbruikt. Ook kan het zijn dat je energieleverancier kosten in rekening brengt voor de stroom die je teruglevert, afhankelijk van hun beleid. Als je meer stroom teruglevert dan je verbruikt, ontvang je een terugleververgoeding voor de extra kWh.

Voor meer gedetailleerde informatie over salderen en de huidige regelgeving kun je de website van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bezoeken. De ACM is de toezichthouder op de energiemarkt in Nederland en biedt uitgebreide informatie over energiegerelateerde onderwerpen, waaronder salderen.