Terugleverkosten bij Zonnepanelen: Essent, Eneco en Vattenfall

Terugleverkosten van de grote drie bij Zonnepanelen: Wat je moet weten

6/2/20242 min read

De drie grootste energiemaatschappijen in Nederland – Essent, Eneco en Vattenfall – hebben onlangs aangekondigd dat ze terugleverkosten zullen invoeren voor overtollige energie die wordt geproduceerd door zonnepanelen. Dit betekent dat als je meer energie opwekt dan je verbruikt, je een extra rekening kunt verwachten.

De Regels van Essent

Essent hanteert een schaal van kosten op basis van de hoeveelheid kilowattuur (kWh) die je teruglevert. Voor de eerste 250 kWh betaal je niets extra, maar als je bijvoorbeeld tussen de 1750 en 2000 kWh teruglevert, kost dat je €20,34 per maand. Dit kan aanzienlijk oplopen als je een groot aantal zonnepanelen hebt en veel energie produceert.

Eneco’s Eenvoudige Aanpak

Eneco heeft een eenvoudiger systeem: je betaalt €0,115 per teruggeleverde kWh. Als je in een jaar 2000 kWh teruglevert, komt dat neer op €230. Dit tarief is rechtlijnig en gemakkelijk te begrijpen, wat handig is voor consumenten die geen ingewikkelde berekeningen willen maken.

Vattenfalls Variabele Tarieven

Vattenfall werkt, net als Essent, met verschillende tariefschalen. Lever je tot 500 kWh terug, dan is dat gratis. Voor 1750 tot 2000 kWh teruggeleverde energie betaal je jaarlijks €191. Dit variabele tariefsysteem kan gunstig zijn als je een gemiddelde hoeveelheid energie teruglevert, maar het kan ook verwarrend zijn als je niet precies weet hoeveel je zult produceren.

Salderen en Terugleververgoedingen

Naast de terugleverkosten krijg je bij alle drie de maatschappijen een terugleververgoeding voor de energie die je na saldering overhoudt. Bij Essent is dat €0,055 per kWh, terwijl je bij Eneco €0,145 per kWh ontvangt. Vattenfall hanteert verschillende tarieven, afhankelijk van je contract. Salderen is het verrekenen van de energie die je opwekt met de energie die je verbruikt. Als je meer opwekt dan je verbruikt, wordt het overschot teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

Conclusie

Terugleverkosten zijn een nieuwe realiteit voor zonnepaneelbezitters. Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de tarieven van je energiemaatschappij om niet voor verrassingen te staan. Zorg ervoor dat je de voorwaarden begrijpt en overweeg hoeveel energie je daadwerkelijk teruglevert voordat je een keuze maakt. Zo kun je optimaal profiteren van je zonnepanelen en tegelijkertijd de kosten in de hand houden. 🌞💡

Disclaimer: De informatie in dit artikel is gebaseerd op gegevens van mei 2024 en kan in de toekomst veranderen. Raadpleeg altijd de officiële bronnen van de energiemaatschappijen voor de meest actuele informatie