Is mijn dak geschikt?

Ontdek wanneer uw dak geschikt is voor zonnepanelen en aan welke eisen het moet voldoen.

Wanneer is een dak geschikt en welke eisen zijn er

De overstap naar zonne-energie is een slimme keuze voor veel huiseigenaren. Het biedt niet alleen de mogelijkheid om duurzame energie te gebruiken, maar kan ook leiden tot aanzienlijke besparingen op de energierekening. Maar voordat u zonnepanelen installeert, is het belangrijk om te weten of uw dak geschikt is. Hier zijn enkele factoren waarmee u rekening moet houden:

1. Oriëntatie en hellingshoek van het dak: Voor een optimaal rendement is de richting waarin uw dak wijst van groot belang. Daken die naar het zuiden, westen of oosten zijn gericht, vangen meer zon dan daken die naar het noorden zijn gericht. De hellingshoek speelt ook een rol; een ideale hoek is ongeveer 35 graden.

2. Schaduw: Zonnepanelen werken het beste als ze volledig aan zonlicht worden blootgesteld. Schaduw van bomen, schoorstenen of naburige gebouwen kan de efficiëntie van uw zonnepanelen verminderen. Het is dus belangrijk om een locatie te kiezen met minimale schaduwvorming.

3. Ruimte: De hoeveelheid beschikbare ruimte op uw dak bepaalt hoeveel zonnepanelen u kunt plaatsen. Obstakels zoals ventilatieopeningen, schoorstenen of dakkapellen kunnen de ruimte voor zonnepanelen beperken.

4. Draagkracht van het dak: Voordat u zonnepanelen installeert, moet u ervoor zorgen dat uw dak de extra belasting aankan. Dit is vooral belangrijk voor oudere daken of daken met een lichte constructie.

5. Type dakbedekking: Verschillende dakbedekkingen vereisen verschillende montagesystemen. Bijvoorbeeld, zonnepanelen op een pannendak kunnen worden bevestigd met dakhaken en montagerails, terwijl platte daken vaak een ballastsysteem gebruiken om de panelen op hun plaats te houden zonder door het dakoppervlak te boren.

6. Regelgeving en vergunningen: Afhankelijk van uw locatie kunnen er specifieke regels en voorschriften zijn waaraan u moet voldoen bij het installeren van zonnepanelen. In sommige gevallen heeft u mogelijk een vergunning nodig, vooral als uw huis is aangemerkt als historisch monument of als het installeren van zonnepanelen het uiterlijk van uw dak verandert.

Het is altijd aan te raden om een dak inspectie uit te laten voeren en te overleggen met Zon Zeker Friesland. Wij hebben ervaring met het monteren van zonnepanelen op verschillende soorten daken. Wij kunnen u adviseren over de beste opties voor uw specifieke situatie en helpen ervoor te zorgen dat uw zonne-energiesysteem veilig en effectief wordt geïnstalleerd.

Neem contact met ons op

Vul het onderstaande formulier in voor meer informatie over de dakcheck.